Pustinjački samostan Blaca

nosi u sebi veliku spomeničku vrijednost. Njezin je začetak bila kamenjem pregrađena pećina - prvo sklonište poljičkih pustinjaka. Zatim su vrijedni i pobožni pustinjaci dozidavali uz hrid, kao uza zaklon, neugledne prizemnice vrlo različitih oblika i različitih namjena: od slikovitih kuhinja, krušnih peći, nakapnica, podruma i drugih pomoćnih prostorija za sebe i svoje težake do, u doba većeg blagostanja, raskošnih višekatnica sa slikovitim balkonom, pločnim krovovima, koji su kao i zidovi dobivali s vremenom patinastu boju pećine. Ova redovnička pustinja ugodno iznenađuje u toj pustoj divljini skladnošću i raskošjem nepatvorenih oblika izvornoga graditeljstva.


Blaca se stoga doista otkrivaju kao isklesan dragulj od patiniranog kamena poput stare požutjele slonovine. Čine nam se gotovo utvarna u svojoj "tvrdoj" ljepoti. Bijeli pločni krovovi razigranih nejednakih ploha uza suru liticu stvaraju slikovitu harmoniju kao smrznuta fantazija duha u tom izuzetnom prostoru mira i lagode.
Blaca će svojim pokućstvom privući vašu pozornost. Uza stari namještaj kuhinje, blagovaonice, i stilsko pokućstvo po sobama, neka vas u ovoj pustinji bez putova ne iznenadi lijep glasovir.
Skrećemo, međutim pozornost na astronomske sprave ove u svijetu poznate zvjezdarnice, na bogatu zbirku starinskog oružja, na mnoštvo raznolikih starinskih satova, na izuzetno bogatu knjižnicu s mnogo neproučenih rukopisa pisanih hrvatskom ćirilicom - poljičicom.


Lokacija na karti


Info telefoni

Čuvari u Blacima: 091 512 9312

Centar za kulturu Brač - Supetar (Jasna Damjanović): 021 637 092

Knjižnica Supetar (Gita Dragičević): 021 630 033

Općina Nerežišća 021 637 186

Aldura - sport: 021 638 512, 098 423 689

Linkovi

Razne informacije o Blacima: