PUSTINJA BLACA

BLACA su bila glasovita glagoljaška pustinja, osnovana 1551., a danas su jedinstveni spomenik, muzej i izletište. Smještena su na južnoj strani otoka Braca izmedu Bola i Milne,od pjeskovite Blatacke uvale 3,5 km u unutrašnjost.
Mala blatacka pustinja nosi u sebi veliku spomenicku vrijednost : raskošno graditeljstvo , crkva , slike i barokne pale, etnografski izlošci, astronomske sprave , pokucstvo , oružje…
Ti blatacki glagoljaši , dušobrižnici, ucenjaci , težaci i oružnici u isto vrijeme imali su mnogo posjeda, vlastitu tiskaru i mnogo knjiga. Njihova se opatija ugasila smrcu don Nike Milicevica 1963., ali se sva vrijedna baština ovih marljivih primicatelja hrvatske narodne kulture i boraca za glagoljaštvo mora cuvati kao prvorazredni povijesni spomenik. Izuzetno bogata knjižnica broji oko 12000 jedinica . Tu su knjige iz astronomije , matematike, fizike , geodezije , kao i iz glazbe, notni zapisi , astronomske i geografske karte , brojni separati , ali i veliki broj knjiga zabavne književnost, klasicnih književnosti, beletristike.
Posebnu vrijednost cine stare crkvene knjige iz 17., 18., i 19. st. kao i bogati arhiv koji sadrži i mnogo neproucenih rukopisa pisanih hrvatskom cirilicom (poljicicom).

BLACA (kako do njih)

Blaca, jedno od najljepših izletišta na Bracu. Smještena su na južnoj strani otoka Braca izmedu Bola i Milne,od pjeskovite Blatacke uvale 3,5 km u unutrašnjost.
S autom se može doci do zaselka Dragovode. Od toga se zaselka u dolini Blaca spušta puteljak. Do Blaca treba hodati oko pola sata.
Ako se prema Blacima želi ici morem, brodom se dolazi do uvale Popova vala , onda pješaci pola sata uz blatacku prodolinu.

POVIJEST

Godine 1551. bracki nadpop Juraj Drvodilic darovao je dolinu Blaca poljickim glagoljašima, Matiji Tomaševicu i Grguru Martinovicu, koji su pobjegli pred Turcima kada su 1540. osvojili Poljica.Svecenici su spilju Ljubitovicu preuredili za stanovanje. Godine 1552. osnovali su redovnicku zadrugu i obradivali su od tada poklonjene zemlje " s vrha planina do podanaka i svu zemlju koja leži u prodolu Blaca". Godine 1570. knez im je dao dozvolu da sagrade samostan i crkvu. Kroz stoljeca te gradevine i gospodarske zgrade, koje su slijedile, potpuno su zatvorile ulaz u špilju. Ovaj kompleks gradevina sacuvan je do danas.
Zajednicu pustinjaka u Blacima sacinjavali su svecenici i svjetovnjaci.
Pustinjaci su sa svojim težacima ispunjavali besprijekorno.Glavar samostana odredivao je posao svakom clanu zajednice. O poslu se raspravljalo s vecera podnosili se izvještaji , razmatralo se zajednicki. Dva puta na godinu , u studenom i u svibnju , poglavar bi , nakon što je isplanirao poslove svakom clanu zajednice ,dijelio odjecu i obucu za iduce razdoblje.Salno su povecavali svoje posjede . Imali su mnogo vina , do tisucu ovaca , desetak volova i mazgi .Razvili su trgovinu preko svoje uvale , koju puk zove Popova vala. U Milni se jedan dio obale zove Blataška riva.
U požaru su im 1724. izgorjele sve zgrade, ali su svecenici uštedevinom ubrzo obnovili.
29. 8.1784. veliki povodanj uništio je sva polja , vinograde i vocnjake. I od tada gospodarstvo pocinje siromašiti , a broj eremita bivao sve manji.
Ravnih sto godina , od 1862. – 1963. Blacima su upravljali svecenici Milicevici.
Stariji don Niko ondje je 1905. podigao jedinstven pcelinjak s kamenim košnicama i staklenik s agrumima u docu. Osnovao je i tiskaru u Blacima.
Don Niko Milicevic Mladi , poznati zvjezdoznanac imao je golemu znanstvenu biblioteku . Odatle je najvecim dalekozorom kod nas motrio nebo i pisao mnogobrojne rasprave.
Njegovom smrcu 1963. ugasila se ova stoljetna pustinja hrvatskih glagoljaša.

IME

Blaca se naziva prodol, a ime je motivirano blatom, povremeno lokvom, blatinom koju cini povremena rjecica za jakih kiša. Ime se spominje od 1305. Svojom plodnošcu taj se krajolik nametnuo imenom i buducoj pustinji.

PECINA

Mala blatacka pustinja nosi u sebi veliku spomenicku vrijednost..Njezin zacetak je kamenjem pregradena pecina Ljubitovica- prvo sklonište poljickih pustinjaka.

O BLATACKOJ TISKARI

Don Niko Milicevic Stariji je u Blacima osnovao i malu štampariju ; nabavio je iz Milana mali tiskarski stroj sa mnogo sanduka raznih slova.
1895. je tiskao prvu knjigu nabožnog sadržaja , a 1897. "Povijesne crtice o Pustinji Blaca" .

ZVJEZDARNICA

Don Niko Milicevic Mladi , poznati zvjezdoznanac imao je golemu znanstvenu biblioteku . Odatle je najvecim dalekozorom kod nas motrio nebo i pisao mnogobrojne rasprave.

GRAMOFON
“… Onaj gramofon je Don Niko doni iz Beca 1954. Vratija se baš na Svetu Katu i to je doni meni za imendan.” (Katica Uvanovic, domacica u Blacima)

CRKVA

Crkva je sagradena 1588. u renesansnom slogu i posvecena je Uznesenju Marijinu.
U iducem je stoljecu restaurirana i proširena.Nekoliko je puta obnavljana po baroknim uzorima kao ogledalo rasta gospodarske moci blatackih pustinjaka. Zapisi o preinakama uklesani su na procelju crkve.
U crkvi se nalaze tri razlicite barokne pale , a u pustinji slike "Magdaljene pokornice" i "Samaritanke na zdencu"., radovi mletacke škole iz druge polovice 17. stoljeca , "koje spadaju medu najvrijednije slike na Bracu" (Kruno Prijatelj).

BIBLIOTEKA

Blaca posjeduju izuzetno bogatu knjižnicu koja sadrži 11 000 knjiga od kojih je velik dio stariji od 1800-te godine.
Tu su knjige iz astronomije , matematike, fizike , geodezije , kao i iz glazbe , notni zapisi , astronomske i geografske karte , brojni separati , ali i veliki broj knjiga zabavne književnost, klasicnih književnosti, beletristike.
Posebnu vrijednost cine stare crkvene knjige iz 17., 18., i 19. st. kao i bogati arhiv koji sadrži i mnogo neproucenih rukopisa pisanih hrvatskom cirilicom (poljicicom).

ZVJEZDARNICA

Don Niko Milicevic Mladi , poznati zvjezdoznanac imao je golemu znanstvenu biblioteku . Odatle je najvecim dalekozorom kod nas motrio nebo i pisao mnogobrojne rasprave, tiskane vecinom u inozemnim ,najviše beckim casopisima ( Astronomische Nachrichten).
Primao je mnoštvo astronomskih casopisa iz Greenwicha, U.S.A. Naval Observatory , koji na adresu zvjezdarnice u Blacima dolaze i danas.
U Blacima je tiskan naš prvi astronomski casopis 1911.Don Niko je otkrio i jednu zvijezdu.

KLAVIR

Uza stari namještaj , blagovaonice i stilsko pokucstvo po sobama neka vas ne iznenadi u ovoj pustinji bez putova lijep glasovir.
Kad je Don Niko maturira 1905. onda mu je don Niko stari poklonija pjano.Kupljen je u Becu , doša je s morem , iz Zadra.Odozdal su ga ljudi na ramenima donili. Dvanajt i dvanajst ljudi. A moj otac nosi mih vina i stalno dava. ( Katica Uvanovic, domacica u Blacima)

KOMIN

Kuhinja i komin možda najvjernije odražavaju život u Blacima jer je najvjerojatnije ostao nepromijenjen iz te prošlosti. Takav izuzetno prostran oblik morao je odgovarati blatackim potrbama zajednice na kojemu se nije samo kuhalo nego i za dugih zimskih veceri razgovaralo i dogovaralo uz toplinu i sugestivno osvjetljenje bljeska vatre. On je duša Blataca. Na njemu se vatra nije gasila kroz cijelu godinu , a gasila se i odmah užigala na Veliki cetvrtak kada se blagoslivljao oganj.


Povratak na početnu stranicu